Etik i ældreplejen

Etik i ældreplejen handler om den måde, vi plejer og behandler vores ældre medborgere. Hvordan ser vi ældre, og hvordan møder vi ældre på en værdig måde? Bogen kortlægger de mange etiske spørgsmål og dilemmaer i ældreplejen, og den viser, hvordan studerende og sundhedsprofessionelle på forskellig vis kan håndtere de vanskelige situationer.

Bogen er skrevet til studerende og fagprofessionelle, der arbejder i omsorgsfagene, og som hver dag møder ældre i den primære og sekundære sundhedssektor. Med afsæt i talrige eksempler gennemgås, hvornår etikken bliver synlig, og hvordan man kan navigere i de etiske dilemmaer.

Etik i ældreplejen udfolder, hvordan livet skal leves hele livet, og hvordan sundhedsprofessionelle bør give rum og rammer til dette. Det er centralt, at den ældre bliver mødt som et menneske og aldrig blot som en opgave. Bogen beskriver desuden en lang række etiske dilemmaer knyttet til eksempelvis demens, velfærdsteknologi og udsigtsløs behandling. Afslutningsvis gives der bud på, hvordan der på en værdig måde kan prioriteres i ældreplejen.

Jacob Birkler. Filosof og klinisk etiker, ph.d. i medicinsk etik. Formand for Det Etiske Råd (2010-2016). Forfatter til en lang række bøger og artikler om filosofi og etik i sundhedsvæsenet.

Etik i ældreplejen

Fås som

  • Bog
  • i-bog

Fakta

ISBN:
9788762817326
Udgave:
1
Udgivelsesdato:
20. januar 2017
Sider:
128
Redaktør:
Martin Toft

ANMELDELSER

"Birkler tager afsæt i talrige eksempler, og fokuserer på hvornår etikken bliver synlig, og hvordan man kan navigere i de etiske dilemmaer. ’Etik i ældreplejen’ omhandler, hvordan livet skal leves hele livet, og hvordan sundhedsprofessionelle bør give rum og rammer til dette"

Magasinet Pleje

Magasinet Pleje

20. januar 2017

"En yderst læseværdig bog, som på forbilledlig vis behandler et vanskeligt og vigtigt emne. Bogen er opdelt i syv kapitler, som behandler hver sit emne. De to første kapitler gennemgår glimrende, hvad der forstås ved etik og etiske problemer generelt og specifikt i forhold til ældre. [...]

Forfatteren sætter fokus på dilemmaer, der opstår med inddragelse af flere aktører, herunder pårørende med forskellige følelsesmæssige holdninger, og har med sit misundelsesværdigt flydende og letlæselige sprog illustreret med eksempler fra det virkelige liv formået at gøre et vanskeligt emne forståeligt."

 

Else Marie Damsgaard

Ugeskrift for Læger

20. april 2017

"En absolut anbefalelsesværdig, velskreven og letlæselig bog, der inspirerer og byder op til refleksion for at opøve det at ”finde blik for” den ældre og de dilemmaer, som er et vilkår i ældreplejen. En meget relevant lærebog både for studerende og færdiguddannede sundhedsprofessionelle."

Hanne F. Mortensen, lektor, Institut for Sygepleje, Metropol

Uddannelsesnyt

17. maj 2017