Livet som indsats

Livet som indsats

Galskab og gennembrud i medicinen

Beskrivelse

ANMELDELSER

Fakta

Læs historien om de mange gale medicinske påfund, der siden oldtiden har kostet utallige mennesker livet – men som også har ført til geniale gennembrud, der har reddet millioner af menneskeliv. 

Når vores tipoldeforældre tilkaldte lægen, var det med livet som indsats. Lægen troede fuldt og fast på sine evner. Patienten troede, at lægen vidste, hvad han gjorde. Begge tog fejl. Behandlingen byggede på teorier, som var 2000 år gamle. På overtro og uvidenhed. Reelt kunne lægen intet stille op mod sygdomme og epidemier. Medicin var i heldigste fald uden virkning, og den var i de fleste tilfælde giftig med ingredienser som kviksølv, opium og andre mystiske ingredienser.Man tappede blod af patienter med blodmangel. Børn fik hostesaft med dødelige morfinmængder. Kirurger udførte store operationer uden bedøvelse og rodede i såret med snavsede fingre. Patienterne døde af lægers uvidenhed og konservatisme.

Heldigvis var der læger, som rejste tvivl om de gamle dogmer og gik deres egne, eksperimenterende veje. I dag virker mange af deres ideer latterlige og groteske, og ofte gik forsøgene helt galt. Indsatsen var livet, og mange betalte den højeste pris. Men de gennembrud, der fulgte, har reddet millioner af liv og har på få generationer ført til vores moderne, effektive medicin.

Forside fra bogen Livet som indsats af Klaus Larsen

"I 2400 år har patienter troet, at lægerne hjalp dem. I 2300 år tog de fejl."

Det var med livet som indsats, at man gik til lægen indtil slutningen af 1800-tallet, fortæller journalist og forfatter Klaus Larsen, i sin nye bog Livet som indsats – galskab og gennembrud i medicinen. Indtil da havde lægekunsten i århundreder fremsat mange forskellige – og ofte mere skadelige end gavnende – teorier om, hvad der forårsagede sygdom: “Før 1865 eksisterede der ikke medicin i betydningen af en videnskabelig evne til at helbrede folk. Der fandtes overtro, der fandtes magi, og der fandtes spekulative luftkasteller,” fortæller Klaus Larsen og griner, da vi snakker med ham om hans nyeste udgivelse.