Spring til hovedindhold

Få Williams bedste tips til studieteknik og trivsel på medicinstudiet

William Kasper Valbirk, medicinstuderende på 8. semester på Aalborg Universitet

Der vil altid være nogen, der læser mere end dig. Men det betyder ikke, at du ikke læser nok.

STUDIETEKNIK 

Har du en fast rutine for repetition af stoffet? Hvis ja, hvordan ser den ud? 

På medicinstudiet er der mange ting, man skal lære udenad. Jeg har ingen fast rutine ift. hvordan jeg gør dette, men jeg har under min tid på studiet i høj grad gjort brug af både anki (flashcards) og forskellige sjove huskeregler. Når jeg laver flashcards, forsøger jeg altid at begrænse antallet af kort til fordel for længere kort, da jeg på denne måde føler, at jeg får en bedre og bredere forståelse for emnet. Det at have en bredere om end mindre detaljeret forståelse, oplever jeg, har hjulpet mig til eksamen, når spørgsmålene ikke nødvendigvis lignede dem, jeg selv havde stillet i mine flashcards. 

Hvordan håndterer du store mængder læsestof effektivt? 

En typisk eksamensperiode for mig starter, som for de fleste andre, med panik. Især på de semestre, hvor pensum har været særligt stort, og der har været flere udfordrende fag, har jeg ved eksamensperiodens start lagt en læseplan. Når jeg lægger en læseplan, har jeg fokus på at lægge en del opsamlingsdage ind, så jeg ved, hvornår jeg kan indhente det, jeg ikke når. Herudover synes jeg, at det er vigtigt, specielt når der er tale om udenadslære, som det ofte er på medicinstudiet, at anerkende, hvornår man har brug for en pause, eller det er på tide at stoppe for dagen. Selv på dagene op til en stor eksamen, har jeg erfaret, at jeg får mere ud af at være veludhvilet dagen efter, end at fortsætte læsningen til langt ud på aftenen. 

Har du nogen specifikke strategier til at holde dig fokuseret under lange studieblokke? 

Jeg gør tre forskellige ting for at holde fokus, når sociale medier eller andre distraktioner kalder.  

  • Når jeg læser alene, bruger jeg ofte ”Pomodoro-teknikken”, hvor man læser fokuseret i 25 min., hvorefter man holder en fem min. pause og gentager denne proces. Dette har hjulpet mig til at lægge telefonen væk under læsningen. 
  • Jeg benytter mig også af mine studiekammerater i nogle perioder, hvor jeg sidder med en læsegruppe. Dette hjælper mig, da man her forpligter sig til hinanden og på den måde har et fast tidspunkt at være klar på i perioder, hvor morgenerne ellers har en tendens til at trække ud. 
  • Til sidst vil jeg nævne, at jeg nogle gange vælger at sætte mig på en café eller et bibliotek, da jeg synes det kan hjælpe at komme ud af sin lejlighed i perioder med megen læsning. Bare husk at medbringe hovedtelefoner! 

Hvad er dit allerbedste eksamensråd til andre medicinstuderende?

Jeg har altid valgt at først og fremmest at fokusere på at danne mig et overblik og en forståelse for faget, inden jeg dykker ned i detaljerne. Herudover har mine erfaringer været, at man vinder meget på at tænke over, hvad man bør kunne i detaljer, og hvornår en overordnet forståelse er nok. Dette kan være svært, når forelæseren siger, at hele bogen er pensum, og dine studiekammerater allerede har læst hele bogen tre gange. Jeg har altid prioriteret at møde op til forelæsningerne, da jeg synes, at det er der, hvor man får et indblik i, hvad forelæseren vælger at fremhæve fra pensum – og husk, at det jo er dem, som laver eksamen. 

TRIVSEL 

Hvilke råd vil du give til at opretholde trivsel under et krævende studie som medicin? 

Forsøg at finde ro til at holde fri fra tid til anden. Man kan altid læse mere på dette studie, og der vil altid være nogen, der læser mere end dig. Men dette betyder ikke, at du ikke læser nok. Medicinstudiet er et fuldtidsstudium, og det skal man også respektere, men dette betyder dog stadig, at studiet ”kun” bør optage 40 timer om ugen. Dette er en tankegang, der har hjulpet mig til at ”holde fri, når jeg har fri”, selvom jeg nok også må indrømme, at jeg i perioder har læst både mere og mindre end 40 timer ugentligt. 

Hvilke vaner eller aktiviteter hjælper dig med at opretholde en god mental sundhed?

Prioritér at finde tid til at lave de ting og være sammen med de mennesker, som gør dig glad. Og når du så er ude at spille padel med nogle venner eller er ude og få nogle øl på en bar, så forsøg at lægge tankerne om studiet og læseplanen fra dig. Jeg tror ikke, at der er nogen, der kan trives i at læse og tænke på studiet 24/7. Til sidst vil jeg bare sige, at jeg altid har fået fortalt, at det sværeste ved medicinstudiet var at komme ind, hvilket jeg ikke synes er rigtigt, men du skal nok klare det alligevel, også selvom man har et liv ved siden af. 

Held og lykke med det!