Forlagsredaktører fortæller om grundbøgerne Fag, Patient og Klinik
Sygeplejen er et fagområde i evig udvikling. Der kommer hele tiden ny viden til, og derfor er det med jævne mellemrum nødvendigt med både generelle og specifikke opdateringer.
Sygeplejen er et fagområde i evig udvikling. Der kommer hele tiden ny viden til, og derfor er det med jævne mellemrum nødvendigt med både generelle og specifikke opdateringer.
Det er meget sigende ord om de reviderede 3. udgaver af sygeplejegrundbøgerne Fag, Patient og Klinik. Vi har talt med vores to forlagsredaktører for sygeplejeområdet, Martin Toft og Karoline Baden Staffensen, om udviklingen af de nye 3. udgaver.
De tre bøger i serien udkom samlet d. 24. april 2023, men de tidligere udgaver har længe været brugt i den daglige undervisning af et stort antal undervisere og studerende i hele Danmark. Og det har stillet nogle særlige krav til de nye udgaver, fortæller Karoline: ”Der er mange ting at tage højde for, når man skal revidere en populær grundbogsserie. Det er vigtigt, at man får alt det nye ind i bøgerne, og samtidig skal man have respekt for at bevare det, som folk allerede sætter pris på.”
Processen med de nye udgaver startede derfor med brugerundersøgelser for netop at få en dybere forståelse af, hvad der fungerede godt ved bogserien, og på den baggrund opstille nogle pejlemærker for de nye udgaver. Martin forklarer: ”Vi har lyttet – både til de studerende og underviserne, og så har vi arbejdet målrettet med den faglige aktualitet og det indholdsmæssige”, og han uddyber hurtigt: ”Men vi har også set på bøgernes design og deres læringsværdi. De færdige bøgerne har fået et nyt, stort format, som giver gode muligheder for styrke læseoplevelsen og det pædagogiske, så bøgerne nu står endnu skarpere end før – både fagligt og formidlingsmæssigt.”
Sygeplejen er et fagområde i evig udvikling. Der kommer hele tiden ny viden til, og derfor er det med jævne mellemrum nødvendigt med både generelle og specifikke opdateringer. Her henviser Karoline konkret til begreberne klinisk beslutningstagen og klinisk lederskab: ”De to begreber var jo relativt nye, da 2. udgave af bøgerne udkom, så vi har arbejdet meget målrettet med at uddybe og nuancere hele det aspekt.”
”Bøgerne beskriver alt det, der er vigtigt i sygeplejen, og som er på spil i det daglige kliniske arbejde”, siger Martin og fortsætter: ”Værkerne præsenterer vigtig viden, alt sammen fagligt kompetent beskrevet og nøje udvalgt i forhold til den gældende bekendtgørelse for grunduddannelsen i sygepleje”. Karoline uddyber: ”Men samtidig har vi haft fokus på formidlingen hele vejen igennem, altså at det er skrevet i øjenhøjde med de studerende, som netop er på vej til at træde ind i et nyt fag, når de møder bøgerne. Vi har virkelig forsøgt at gøre det til en motiverende oplevelse at bruge bøgerne, fra de små detaljer til de større ting, alt sammen for styrke læringsværdien”.
Det har taget flere år at udvikle de nye bøger, og det er et projekt som forlagsredaktørerne langt fra har stået alene med. Hver bog i serien er fagligt redigeret af to dygtige fagredaktører, og seriens godt 70 kapitler er skrevet af næsten 100 forfattere, der hver især har stor faglig viden. Derudover er alle kapitler fagfællebedømt af eksperter på de respektive områder.
Resultatet er, ifølge de to redaktører, blevet meget gennemført; det er nogle gode, gennemarbejdede grundbøger, som er til at læse og forstå, og som de studerende kan bruge igennem hele uddannelsen. ”Det har fra start til slut været vigtigt for os at perfektionere sammenhængen mellem faglighed og formidling. Og vi mener selv, at vi er kommet rigtig godt i mål, så vi er selvfølgelig spændt på modtagelsen. Forhåbentlig bliver både studerende og undervisere glade for resultatet, så Fag, Patient og Klinik fortsat kan spille en vigtig rolle i uddannelsen af fremtidens sygeplejersker,” siger Martin afslutningsvis.