Interview med Thomas Bo Thomsen, forlagsredaktør for de medicinske udgivelser på Munksgaard
Hvordan ser nutidens og fremtidens medicinske lærebøger ud?
Vi har taget en snak med Thomas om, hvad der gør Munksgaard særlig dygtig til at udgive medicinske læringsmaterialer, hvordan han samarbejder med medicinstuderende i ide- og udgivelsesprocessen og om, hvad der skal ske i fremtiden. Bliv klogere her.
Hvad adskiller Munksgaard fra andre, der også udgiver medicinske lærebøger og læringsmaterialer?
"Vi har de bedste processer! Vi har et stort fokus på idéudvikling, hvor vi i samspil med målgruppe og forfattere udvikler nye idéer til lærebøger og andet læringsmateriale. Processen omkring manuskripter er også unik: vi har en specialiseret manuskriptredaktion, der er eksperter i at få ord og illustrationer omdannet til en færdig bog.
Derudover har vi en rigtig god markedsføringsdivision. Det er ikke alle forlag, der har sådanne muskler, når det handler om at få tingene ud over rampen.
Vi tilbyder derudover en lang række formater – både fysiske og digitale – som taler til forskellige målgrupper, der lærer på forskellige måder.
I det hele taget kigger vi ind i en fremtid, hvor det fysiske og det digitale kommer til at supplere hinanden mere og mere. Vi eksperimenterer med AI-teknologi for at finde den bedste vej frem, så denne teknologi kan være en læringsfremmende del af vores udgivelser."
Det er de studerende, der bruger og læser bøgerne, der er i fokus. Det skal vi altid huske.
Hvordan arbejder du sammen med forfattere for at sikre, at jeres medicinske bøger er både fagligt stærke og letforståelige for studerende?"Det er netop disse to parametre, vi er optaget af. Vi vil gerne udgive lærebøger af de bedste og mest fagligt stærke forfattere i landet, og samtidig skal deres viden og stofområder formidles på den mest lettilgængelige og brugervenlige måde. Her har vi en lang række værktøjer, som jeg taler med mine forfattere om, fx hvordan man bedst anvender illustrationer, navigationsværkstøjer, skemaer og tabeller i bøgerne, og også hvordan man skriver enkelt og tydeligt.
På redaktionen arbejder vi desuden fokuseret på at sikre, at modtageren bliver inddraget i udviklingen af vores lærebøger. Vi sørger for, at det færdige resultat bliver så relevant for slutbrugeren som overhovedet muligt.
Hvis noget kan sættes op visuelt, fx i en tabel eller lignende, så det danner et bedre overblik end på ren skrift, gør vi det. Hvis det er relevant at skulle kunne teste sig selv i stoffet, laver vi quizspørgsmål efter hvert kapitel. Og så videre. Det er de studerende, der bruger og læser bøgerne, der er i fokus. Det skal vi altid huske."
Vi er hele tiden opmærksomme på at holde os ajour med de studerendes ønsker og behov, som naturligt nok er i stadig forandring
Hvordan sikrer du, at Munksgaards udgivelser altid er opdateret med den nyeste viden inden for medicin?"Jeg har en målsætning om, at vores lærebøger bliver opdateret jævnligt, så vi hele tiden er med på beatet ift., hvad der rører sig inden for medicinsk viden og forskning. Procedurer, behandlingsmetoder, medikamenter og andet forandres og forbedres hele tiden. Den medicinske verden er konstant i rivende udvikling, og det er afgørende at kunne følge med.
Vi tilbyder en bred vifte af formater hos Munksgaard: ud over fysiske bøger og i-bøger også fx læringsportaler med videomateriale. Vi er hele tiden opmærksomme på at holde os ajour med de studerendes ønsker og behov, som naturligt nok er i stadig forandring."
Hvordan ser du fremtiden for medicinske lærebøger – og hvad tror du vil ændre sig i de kommende år?"Jeg kan – ikke overraskende – se en stigning i brugen af vores digitale læremidler, så helt naturligt har jeg et øget fokus på dette. Men jeg ser også et landskab med et væld af formater, der gør det muligt for den enkelte studerende at vælge præcis det læringsmateriale, der passer til hende. Vi skal have en stor bredde og være tilgængelige for så mange studerende som muligt – og tilbyde pensummateriale på så mange platforme og i så mange formater som muligt.
Trods den teknologiske udvikling, er lærebogen ikke død. Langtfra!
AI kommer med sikkerhed til at spille en stor rolle for fremtidens læringsmateriale. Det er jo helt oplagt at få AI-hjælp til at danne sig et overblik over et stofområde – og så er der utvivlsomt en række funktioner, vi slet ikke har opdaget endnu, hvor AI kommer til at spille en hovedrolle.
Jeg vil tilføje, at trods den teknologiske udvikling, er lærebogen ikke død. Langtfra! Der er stadig brug for den store, grundige lærebog, der giver dybdegående forklaringer. Samtidig er der forskel på en undervisningssituation, hvor du skal lære noget for første gang, og en eksamenssituation, hvor du skal repetere din viden. Det handler om at tilbyde forskellige produkter, der svarer til lige netop den situation, den studerende sidder i på et givent tidspunkt under sin uddannelse."