Freja Andreasen, 7. semester, Syddansk Universitet

Hvorfor synes du, det er vigtigt at sætte fokus på trivsel?

 

Freja Andreasen læser medicin i Odense

Jeg synes, at det er vigtigt at sætte fokus på trivsel, da mange studerende opfatter medicinstudiet som et hårdt studie. Pensum er stort og på højt fagligt niveau, og studiet har en høj dumpeprocent til eksaminer. Det presser mange studerende. 

Der er også høje krav og stort ansvar i forbindelse med mange studierelevante jobs. Man kan jo komme ud i klinikken allerede fra 3. semester, og så befinder du dig uden for universitets rammer. Jeg havde f.eks. et erhvervsrelateret arbejde i starten af mit studie, hvor jeg havde svære samtaler med rigtig mange patienter.

Fik du gode råd om trivsel, da du startede på studiet?

Nej, men jeg startede også under Corona, hvor det hele var lidt anderledes. Jeg tror nu, at der er større fokus på det på kandidatniveau. Men ikke på bachelordelen, der handlede det mest om det faglige stof.

Tutorerne gav os dog nogle gode råd, som afmystificerede en del ved studiet for mig. Bl.a. hvor mange der konkret dumper, og hvor hårdt studiet egentlig er.

Hvad er dine bedste råd til nye studerende?

Jeg har egentlig tre konkrete råd til andre:

  1. Meld dig ind i studenterforeninger – også selvom det er med et andet speciale end det, der virkelig interesserer dig. Det er nemlig her, du møder de ældre studerende. Her er der virkelig meget videndeling. Både ift bøgerne, de forskellige fag, og hvordan du kommer gennem studiet. Men her kan du også lære af de ældre studerendes erfaringer fra klinikken. Og måske dele det, du selv synes er svært.
  2. Hav en studiegruppe. Ikke kun til at læse med, men også til at klare studiet med.
  3. Tal om det! Hvis der er noget, du synes er svært, så er der hjælp at hente, hvis du snakker med dine medstuderende om det.
 

Kandidatstuderende på 11. semester, Københavns Universitet 

Hvorfor synes du, det er vigtigt at sætte fokus på trivsel?

Jeg synes, det er vigtigt fordi det er et helt basalt behov for at man kan komme godt igennem studiet. Trivsel er jo mange ting, men uden kan du jo slet ikke fokusere på det faglige. Og så kommer du i hvert fald ikke gennem studiet.

Fik du gode råd om trivsel, da du startede på studiet?

Jeg synes egentlig, at der var meget fokus på vores trivsel. Da jeg startede, var der gode tiltag for at få alle godt i gang. Vi havde rustur med rusvejlederne, hvor fokus var på det sociale. De sørgede for at vi lærte hinanden at kende, og de lavede arrangementer for både vores hold, årgang og med ældre studerende, så vi kunne skabe nogle relationer på tværs.

Derudover var der tutorerne, som jo er tilknyttet universitetet. De gav bl.a. intro til kurserne, bøger og studiemateriale og forskellige studieteknikker.

Hvad er dine bedste råd til nye studerende?

  1. Jeg tror, man trives bedst, hvis man bliver en del af miljøet på studiet. Så du føler, du hører til. Derfor vil jeg gerne give et råd videre, som jeg selv fik til en introaften, inden jeg startede på studiet. Her sagde en studerende: ”Man lærer ikke nogen at kende ved at sidde til forelæsningerne.” Du skal være opsøgende selv, og investere tid og energi i at få et netværk. Og der er mange muligheder.
  2. Derudover vil jeg sige, at man skal være open minded og prøve de forskellige muligheder – også selvom du ikke er særlig social. Måske opdager du nye måder at gøre ting på.
  3. Vær god til at skabe kontakter til dem, du er på hold med. Læs sammen, for det er svært at komme gennem studiet alene.

 

Kandidatstuderende 11. semester, Københavns Universitet

Hvorfor synes du, det er vigtigt at sætte fokus på trivsel?

Jeg synes, trivsel er essentielt for at du har gode forhold på studiet, og at du oplever at læringsmiljøet er trygt. Når du har gode studiekammerater, kan du både snakke om det faglige på studiet, men du får også sparringspartnere, som du kan vende andre ting med.

Fik du gode råd om trivsel, da du startede på studiet?

Da jeg startede, var rusturen virkelig vigtig for at bygge det gode sammenhold. Vi var tre klasser afsted sammen. Derfor var der allerede kendte ansigter på gangene ved studiestart. Vi havde også tutorer tilknyttet, som stod for undervisning og arrangementer på første semester. Jeg husker ikke, at det ligefrem blev italesat som trivselsindsatser fra universitets side, men jeg kan jo se i dag, hvor vigtigt det var for at jeg havde en god studiestart. 

Hvad er dine bedste råd til nye studerende?

  1. Helt enkelt vil jeg gerne sige: tag med til så meget som muligt. Tag med til fredagsbaren, også selvom du ikke drikker alkohol.
  2. Prøv at være mest muligt henne på studiet i hverdagene. Det er her, du skaber de bedste relationer, og her du har lettere adgang til det sociale. Så lad vær med at se forelæsningerne hjemme, duk op!
  3. Spørg andre om de vil med til fester eller komsammener – eller tag selv med, hvis du ikke er typen, som kan lide at arrangere ting. Folk er generelt ret åbne, og de vil gerne lære dig at kende.