Spring til hovedindhold

Forlagets historie

"Den 15. marts 2017 kan MUNKSGAARD fejre 100-årsdagen for sin Stiftelse. – Saaledes vil man om halvfemsindstyve Aar kunne læse i den førende danske Presse; men ligesom ingen, den Dag man vises det første Blad af Aarets Kalender, forudser, hvad der skal ske af mærkelige Begivenheder i det kommende Aars Dage, saaledes vil vi ikke her aabenbare de vidunderlige Ting Firmaet til den tid vil have udgivet om Medicin, Filosofi, matematik og Fysik, Filologi og Jura og andre – ja, maaske helt nye – Videnskaber, som vi vil lade Fremtiden om at navngive."

Med disse ord udtalt ved Munksgaards 10-årsjubilæum spåede Ejnar Munksgaard sit forlag en glorværdig fremtid. Ejnar Munksgaard var på det tidspunkt 37 år gammel og havde ti år som forlægger bag sig. Og han var ikke en hvilken som helst forlægger. Ejnar Munksgaard udmærkede sig allerede tidligt som en visionær forlægger af internationalt format og blev også Danmarks mest dekorerede forlægger. Både Frankrig, Island, Norge, Sverige og Danmark gav ham adskillige anerkendelser for hans store arbejde. 

Ejnar Munksgaard, Forlaget Munksgaards grundlæggerEjnar Munksgaard 1890-1948 (foto 1946)
Han blev født i Viborg den 28. februar 1890 som et ud af mange børn. Hans professionelle bane blev udstukket, da han som kun fjortenårig kom i boghandlerlære, og de følgende seks års bogarbejde i først Tyskland, Schweiz, Frankrig og siden Sverige gjorde ham til den boghandler i Danmark, der vidste mest om tysk og fransk litteratur.

Mod slutningen af 1916 fik Ejnar Munksgaard en henvendelse fra Otto Levin om ansættelse og på længere sigt kompagniskab i Levins boghandel. Boghandlen blev etableret 15. marts 1917, og i oktober samme år blev kompagniskabet en realitet. Ejnar Munksgaard nærede en stor kærlighed til antikvariske bøger og var nok også Danmarks dygtigste antikvar. Men sideløbende voksede hans interesse for især den medicinske litteratur.

Ejnar Munksgaard så ret tidligt potentialet i udgivelsen af faglitteratur til et købestærkt publikum. Han formåede at knytte videnskabsmænd fra hele Skandinavien til sig, og på den måde skabte han ganske tidligt et forlag, som strakte sig langt ud over landets grænser og blev til Skandinaviens største videnskabelige forlag, Levin & Munksgaard.

Ejnar Munksgaard døde den 6. januar 1948 i sit hjem – kun syvoghalvtreds år gammel. Hans forlag blev videreført af arvingerne, og senere blev Munksgaard omdannet til et interessentskab og dernæst, i 1950, overgik det til at være et aktieselskab. I 1963 blev forlaget købt af engelske Blackwell, og i 2002 blev Munksgaard solgt til Gyldendal. 

Levin & Munksgaards boghandel havde i en årrække eneforhandlingen af FNs udgivelser for Danmark. I de år begyndte Munksgaard at udvikle sig med flere tidsskrifter og lærebøger, og kimen blev lagt til udgivelserne for skolebøgerne. Med et større behov for gode universitetslærebøger indleder Munksgaard i 1962 et samarbejde med to svenske og et norsk forlag. Det blev samarbejdet om ScUB-Scandinavian University Books.

Op gennem 80’erne foretog Munksgaard en række opkøb og ekspanderede til at være et af Danmarks største forlagshuse på linje med Gyldendal. I samme periode havde Munksgaard en unik, international position på både tidsskrifter og tandlægebøger. 

I 1984 køber Munksgaard Hans Reitzels Forlag, som Hans Reitzel startede i 1949. I 1986 køber Munksgaard også Høst & Søn og i 1989 også forlaget Rosinante. I 1996 består Munksgaard med datterselskaber af omkring 150 ansatte. Med en samlet omsætning på knapt 400 millioner kr. det år var Munksgaard en af de største forlagskoncerner på det danske marked.

Samme år, 1996, besluttede Blackwell at fokusere på sine internationale forlagsaktiviteter og afvikle sine dansksprogede aktiviteter. Og Gyldendal overtager så datterforlagene Rosinante, Høst & Søn og Hans Reitzels Forlag samt Munksgaards fag- og ordbøger. Munksgaards andele af skolebogsforlaget Alinea og Bogklubben 12 Bøger blev overtaget af selskabernes medaktionærer. Og i 2002 bliver Munksgaards sundhedsfaglige lærebogsaktiviteter også blev solgt til Gyldendal. Munksgaards videnskabelige tidsskrifter blev fortsat varetaget i Danmark som en del af Blackwell Science, der siden er blevet overtaget af det amerikanske forlag Wiley. En af landets største og mest indtjenende forlagsgrupper var nu historie.

logo fra bogen Munksgaard - 100 år i ord og billederMunksgaard er nu det sundhedsvidenskabelige forlag, det havde været fra starten. Med bøger til sygeplejestudiet, social- og sundhedsuddannelserne, medicinstudiet og ergo- og fysioterapiuddannelserne i Skandinavien. Nu blot under Gyldendal.

Munksgaard cementerer i disse år sin position som udgiver af kvalitetslærebøger til alle sundhedsuddannelserne, og den veletablerede medicin-portefølje får nu følgeskab af en omfattende portefølje til også sygeplejeuddannelsen, ergo- og  fysioterapiuddannelserne og social-og sundhedsuddannelserne. 

Munksgaard udgav de første undervisningsbøger til social- og sundhedsuddannelserne allerede i starten af 1990’erne, og fra midten af 1990’erne tog området for alvor fart, og Munksgaard tilkæmpede sig det meste af markedet.

Fra starten af 00’erne blev der så sat strøm til undervisningsmidlerne. Munksgaards første digitale satsning, Korridoren, så dagens lys, og selvom den ikke fik den betydning, man havde håbet på, så banede Korridoren vejen for mange andre digitale udgivelser og medvirkede til at gøre markedet parat til digitale undervisningsmidler.

I dag, mere end 100 år efter forlaget blev grundlagt, bestrider Munksgaard stadig en unik position inden for det sundhedsvidenskabelige område, og forlagets udgivelser omfatter et stort og varieret program inden for sygepleje, medicin, ergo- og fysioterapi, ernæring og sundhed.

 

Tekst af Peter Hartmann fra bogen Munksgaard - 100 års historie i ord og billeder