Læser du medicin?
Her er mit bedste råd!
- "Jeg tror, man trives bedst, hvis man bliver en del af miljøet på studiet. Så du føler, du hører til. Derfor vil jeg gerne give et råd videre, som jeg selv fik til en introaften, inden jeg startede: ”Man lærer ikke nogen at kende ved at sidde til forelæsningerne.” Du skal være opsøgende selv, og investere tid og energi i at få et netværk."
Kandidatstuderende på 11. semester, Københavns Universitet - "Meld dig ind i studenterforeninger, hvor du kan møde de ældre studerende. Her er der virkelig meget videndeling. Både ift bøgerne, fagene og hvordan du kommer gennem studiet. Og her kan du også lære af de ældre studerendes erfaringer fra klinikken."
Freja Andreasen, 7. semester, Syddansk Universitet. - "Prøv at være mest muligt henne på studiet i hverdagene. Det er her, du skaber de bedste relationer, og her du har lettere adgang til det sociale. Så lad vær med kun at se forelæsningerne hjemme, duk op!"
Kandidatstuderende på 11. semester, Københavns Universitet
Få et bedre studieliv
Læser du på Panum, kender du måske boganmelderne. De siger, at en væsentlig årsag til, at studerende ikke altid trives på studiet, er de mange myter, der florerer på Panum – myter, som du ikke skal lytte til.
De skriver bl.a.:
- "Ville det ikke være dejligt, hvis nogen fortalte dig, at man ikke behøves sidde på læsesalen hver fredag aften, at de fleste medicinstuderende faktisk er søde og hjælpsomme og at 3. semester ikke er lig nul socialt liv?"
Her kan du læse mere om deres konkrete råd til et bedre studieliv - som du sikkert også kan bruge, selvom du læser i Aarhus, Odense eller Aalborg.
Dyk ned i tallene
I 2021 deltog 2928 medicinstuderende fra de 4 lægeskoler i FADLs seneste studieundersøgelse. Dette svarer til 31 % af det samlede antal medicinstuderende i Danmark. Hovedkonklusionerne er:
- Stressbelastning og depression: andelen af dem der er i (stor) risiko for stressbelastning og depression på 36 % i 2021.
- Psykiske problemstillinger: hos 61 % af dem, der har eller har haft psykiske problemstillinger i løbet af studiet, har disse manifesteret sig fysisk.
- COVID-19: 55 % angiver, at de enten har fået et dårligt eller meget dårligt semesterudbytte.
Flere end hver sjette medicinstuderende har oplevet psykiske problemer på studiet
Sådan står det i en artikel i Dagens Medicin fra d. 14. juni 2023.
I artikel har de bl.a. udtalelser fra Danske Lægestuderendes forperson, Magnus Gibson, som kalder tallene alarmerende. Studieledere på Københavns Universitet og Aalborg Universitet er bekymrede, men ser tallene som udtryk for unges generelle mistrivsel.