• Print

Smitstof

Kampen mod sygdom i 1800-tallets Danmark

ISBN: 9788762812338 (Bog)
Udgivelsesår: 2014
Udgave: 1
Sider: 368
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Et medrivende stykke dansk kulturhistorie om en videnskabelig revolution

Smitstof - den usynlige fjende

1800-tallets Danmark er et beskidt sted. Snavs og søle hersker, og sygdomsbakterier vrimler overalt – dødelige, men usynlige og ubemærkede. Epidemier af kolera, tyfus, difteritis og tuberkulose hærger. Et sår kan hurtigt udvikle sig til blodforgiftning, koldbrand og en pinefuld død.

SMITSTOF er et medrivende stykke dansk kulturhistorie om jagten på den usynlige fjende – et kapløb med døden. Ingen vidste, hvad vi véd: At kapløbet fører til en videnskabelig revolution, der kommer til at ændre samfundet radikalt.

Et gennembrud for sundhedsvæsenet

Mens kunst og litteratur fejrer sit moderne gennembrud, bliver vi efter århundreders kamp i stand til at behandle og forebygge frygtede sygdomme. Sygehuse skyder op. Sygeplejen bliver professionaliseret, og dødeligheden falder dramatisk.

Med flotte illustrationer og et rigt kildemateriale fortæller SMITSTOF den dramatiske historie.

Anmelderne roser 'Smitstof'

Dagens Medicin giver Smitstof seks stjerner:

"Smitstof er et møgbeskidt, men særdeles spændende og gruopvækkende bekendtskab"

Nordjyske Stiftstidende giver Smitstof fem stjerner:

 "...endnu en fængslende bog om medicinens historie i Danmark"

Weekendavisen:

"...en nærmest nervepirrende beskrivelse af faglig strid, desperate helbredelseseksperimenter og famlende forebyggelse"

Ugeskrift for Læger:

"...det er en af bogens store kvaliteter, at Larsen får den brede samfundshistorie med i fortællingen om dansk medicin."

Læs hele anmeldelsen i Ugeskrift for Læger

historie-online.dk:

"...lægevidenskabens kamp for bedre sundhedsforhold og søgen efter det usynlige smitstof er faktisk lige så dramatisk som nogen krimi. Især når historien er lagt i hænderne på en kompetent fortæller."

Læs udsnit fra bogen

Læs udsnit fra bogen ved at klikke nedenfor:

Læs indledningen

Læs kapitel 7

Klaus Larsen

F. 1951. Journalist på Ugeskrift for Læger. Udgav i 2012 den stærkt anmelderroste bestseller Dødens Teater om lægekunsten i Danmark fra oplysningstiden til 1840.

Har tidligere udgivet den lige så roste Ve og Velfærd om medicinens udvikling i de sidste 200 år. Ve og velfærd blev nomineret som Årets Historiske Bog 2007.

Det skrev pressen om 'Dødens Teater'

Berlingske: ***** ”… en fortræffelig bog”

Politiken: ¤¤¤¤¤ ”… En spændende rejse tilbage … fornem populærvidenskab med højt til loftet”

Information: ”… anbefalet på det varmeste” Dagens Medicin: ”… et must” *****

Klaus Larsen

Klaus Larsen

"Hvad nu, hvis sygdomsbakterierne holder op med at reagere på antibiotika?"

"Under researchen til min nye bog om medicinens moderne gennembrud i 1880’ernes Danmark, var det slående, at vi med ebola-udbruddet oplever et uhyggeligt déja vu."

Klaus Larsen, forfatter til Smitstof, skriver om en ikke så fjern fortid, hvor man ikke kunne behandle banale infektioner, og om skræmmende paralleller til nutiden.

Læs blogindlæg på ugeskriftet.dk

Jyllandsposten

04-12-2014 Christian Møgeltoft

"I sit digre, rigt illustrerede værk ”Smitstof. Kampen mod sygdom i 1800-tallets Danmark” fortæller videnskabsjournalist Klaus Larsen med indsigt og smittende (undskyld!) fortælleglæde om lægernes håbløse kamp mod selv simple sygdomme i Danmark for blot 150 år siden. Det er en bog skrevet i et letlæseligt sprog for enhver med interesse for dansk historie, helteskikkelser i hvide kitler og skurkagtige politikere. [...] ”Smitstof” er et flot og ambitiøst værk med masser af interessant viden og snesevis af illustrationer i form af malerier, fotografier og gamle vittighedstegninger."

Lektørudtalelse

03-12-2014 Grethe Lorentzen

”Klaus Larsen (f. 1951) er journalist på Ugeskrift for Læger, og skriver, så det er svært at lægge hans bøger fra sig. Emnet er smitsomme sygdomme og sygdomsbekæmpelse i 1800-tallets København og Danmark. Og det vrimler med smittede og epidemier, som lægerne intet kan stille op med, alt imens de skændes om smitteveje på et grundlag, der ligner gætværk, og kun langsomt indkredser ”smitstoffet”. Bogen tager læseren med på kulturhistorisk rejse igennem 1800-tallets fattigdom, nød og elendighed, startende med koleraepidemi og læger i krig i treårskrigen, og sluttende med det moderne gennembrud og opdagelsen af bakterier. Bogen er rigt illustreret, og giver et nuanceret tidsbillede.
[…]Læsere, der har læst den spændende Dødens teater er selvskrevne til at læse videre om lægekunstens videre udvikling her. Igen et fængende tidsbillede og kulturhistorisk beretning om sygdomsbekæmpelse og levevilkår med et billedmateriale af høj kvalitet.”

Fyns Amts Avis

20-10-2014 Martin Kloster

***** "I Klaus Larsens kulturhistoriske bog kommer vi tilbage til den usle tid på en både tilbundsgående, overraskende og velfortalt måde." [...] "Bogen er gennemarbejdet, nænsomt illustreret og troværdig (blandt andet med stor litteraturliste) hele vejen igennem..."

Ugeskrift for læger

13-10-2014 Morten A. Skydsgaard

"[…]det er en af bogens store kvaliteter, at Larsen får den brede samfundshistorie med i fortællingen om dansk medicin. […]Bogens 30 kapitler er korte og præcise med et væld af personlige beretninger, som giver nærhed og autenticitet. Man kommer om bord på fregatten Gefion til feltkirurgens debut i treårskrigen med et døgns nonstopamputationer af ben og arme, og man oplever Georg Brandes tab af sin tiårige pige, da hun dør af difteri: ”Den lystigste, kraftigste lille Pige, den modigste og trodsigste, tilintetgjort fra Lørdag Eftermiddag til Onsdag Aften. Det er en usigelig, usigelig Jammer”. […]Endelig er bogens henved 100 illustrationer meget fine og løfter Larsens veloplagte fortælling.”

historie-online.dk

03-10-2014 Poul Ulrich Jensen

"...lægerne stod, bortset fra enkelte opdagelser som fx koppevaccinationen, næsten uden våben i kampen mod de talrige sygdomme, der hærgede den danske befolkning. Det ændrede sig imidlertid drastisk i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor især opdagelsen af den hidtil usynlige smittekilde, bakterier, på få årtier frigjorde medicinen af en tung arv fra Oldtiden og forvandlede lægernes i bedste fald nytteløse, i værste fald livstruende behandlingsmetoder, til en effektiv sygdomsbekæmpelse. [...] "Det var et moderne gennembrud, der ikke stod tilbage for det, der på samme tid foregik i litteraturen og kunsten, selv om det hidtil er gået mere upåagtet hen i historieskrivningen. Nu har Klaus Larsen, der er journalist på Ugeskrift for Læger, rådet bod på denne mangel med bogen SMITSTOF, der fortæller ”kulturhistorien om lægevidenskabens moderne gennembrud, som det formede sig i Danmark.” Den supplerer på bedste vis forfatterens to tidligere medicinhistoriske bøger - Ve og velfærd fra 2007 om den danske lægestands og lægevidenskabs kulturhistorie gennem de seneste to århundreder, og Dødens teater fra 2012 om lægekunsten i Danmark fra 1640 til 1840. Begge blev rost for en omfattende research, formidlet på en spændende og letforståelig måde. [...] Alt dette og meget mere kan man blive meget klogere på ved at læse Klaus Larsens velskrevne og spændende beretning. Bogens omslag - et foto fra 1870’erne af den smalle og skumle københavnske gyde Peder Madsens Gang, præget af elendige boliger og et ”Arnested for al Smitsot”, leder tanken hen på en kriminalroman. Og det er ganske velvalgt, for lægevidenskabens kamp for bedre sundhedsforhold og søgen efter det usynlige smitstof er faktisk lige så dramatisk som nogen krimi. Især når historien er lagt i hænderne på en kompetent fortæller. Det er i det hele taget en flot udgivelse, der også rummer mange gode illustrationer."

Ugeskrift for Læger

29-09-2014 Museumsinspektør Morten A. Skydsgaard

"...det er en af bogens store kvaliteter, at Larsen får den brede samfundshistorie med i fortællingen om dansk medicin." [...] "Bogens 30 kapitler er korte og præcise med et væld af personlige beretninger, som giver nærhed og autenticitet." [...] "Endelig er bogens henved 100 illustrationer meget fine og løfter Larsens veloplagte fortælling."

Nordjyske Stiftstidende

29-09-2014 Per Pilekjær

***** "For eksempel gik det op for en, at der var færre tilfælde af barselsfeber, hvor jordemødre bistod den fødende, end hvor læger hjalp. Sidstnævnte kom nemlig ofte lige fra kælderen, hvor de i studieøjemed skar i kadavere! Dette og meget, meget mere fortæller Klaus Larsen i endnu en fængslende bog om medicinens historie i Danmark." [...] "Såvel velorienterede som nybegyndere har glæde af denne bog. Danmarkshistorie for enhver."

Dagens Medicin

12-09-2014 Helle Torpegaard

****** "...fra hver side stiger en lugt op af overfyldte latriner, der flyder ud i drikkevandet og ind i folks små, uopvarmede, fugtige boliger, hvor familier måske sover tæt sammen i et søle på jordgulvet. Som læser lugter man nærmest den stank af død, der kom fra de sygehuse og fattighjem, hvor uvidende læger anbragte kolerapatienter side om side med andre ikke-smittede." [...] "' Smitstof' er et møgbeskidt, men særdeles spændende og gruopvækkende bekendtskab, og handler om kampen mod sygdom i 1800-tallets Danmark, hvor epidemier af kolera, tyfus, difteritis og turberkulose hærgede. Og hvor lægerne ikke anede en klaphat om, hvad der var på spil.

Lokalavisen Nordsjælland

09-09-2014 

"Den nye bog er en medrivende fag-fortælling om medicinens udvikling i århundredet op til det moderne medicinske gennembrud." [...] "Med mange flotte illustrationer og et rigt kildemateriale fortæller Klaus Larsen i 'Smitstof' denne dramatiske historie fra vores ikke så fjerne fælles fortid."

Weekendavisen

29-08-2014 Ulrik Langen

"Videnskabsjournalisten Klaus Larsen, der for et par år siden udgav 'Dødens Teater' om lægekunsten fra oplysningstiden til midten af 1800-tallet, har med sin nye bog, 'Smitstof', ført historien videre frem til lægevidenskabens moderne gennembrud. I en nærmest nervepirrende beskrivelse af faglig strid, desperate helbredelseseksperimenter og famlende forebyggelse fortæller Larsen om tiden, lige før man under moderne mikroskoper ikke blot kunne se bakterierne tydeligere, men også begyndte at forstå deres sammenhæng med de dødbringende sygdomme."

Anmelderne roser 'Smitstof'

Dagens Medicin giver Smitstof seks stjerner:

"Smitstof er et møgbeskidt, men særdeles spændende og gruopvækkende bekendtskab"

Nordjyske Stiftstidende giver Smitstof fem stjerner:

 "...endnu en fængslende bog om medicinens historie i Danmark"

Weekendavisen:

"...en nærmest nervepirrende beskrivelse af faglig strid, desperate helbredelseseksperimenter og famlende forebyggelse"

Ugeskrift for Læger:

"...det er en af bogens store kvaliteter, at Larsen får den brede samfundshistorie med i fortællingen om dansk medicin."

Læs hele anmeldelsen i Ugeskrift for Læger

historie-online.dk:

"...lægevidenskabens kamp for bedre sundhedsforhold og søgen efter det usynlige smitstof er faktisk lige så dramatisk som nogen krimi. Især når historien er lagt i hænderne på en kompetent fortæller."

"Da lægerne fik gudestatus"

"Intet har kostet så mange menneskeliv som infektionssygdomme. Men da København i 1890 bliver ramt af den forfærdelige epidemiske sygdom difteri, er det sidste gang. For opdagelsen af mikroorganismer ændrede fundamentalt lægernes muligheder."

Læs interview med Klaus Larsen på politiken.dk

Bagsidetekst
En sensommerdag i 1850 ankommer en ung læge, Peter Panum, til Bandholm på Lolland. Et forfærdende syn møder ham. Der er udbrudt kolera i den lille havneby, og hans opgave er at hindre den dødelige epidemi i at sprede sig. Velkommen til 1800-tallets beskidte bagside! Smitstof er et medrivende stykke dansk kulturhistorie, hvor kolera, kopper, tyfus, difteritis og barselsfeber har frit spil. Snavs og søle hersker, og sygdomsbakterier myldrer frem overalt – en dødelig og usynlig fjende. At der findes et smitstof, er klart. Men hvad er det? Hvor gemmer det sig? Kan man beskytte sig imod det? Det er et kapløb med døden, som ender med en total revolution i sundhedsvidenskaben. Med flotte illustrationer og et rigt kildemateriale fortæller Smitstof den dramatiske historie om 1800-tallets dødbringende sygdomme og kampen for at overvinde dem. Pressen om Dødens Teater: Berlingske: ***** ”… en fortræffelig bog” Politiken: ***** ”… En spændende rejse tilbage … fornem populærvidenskab med højt til loftet” Information: ”… anbefalet på det varmeste” Dagens Medicin: *****”… et must”
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.