• Print

Ars pariendi

Jette Led Sørensen, Bent Ottesen, Tom Weber (Red.)
Redaktører: Jette Led Sørensen, Bent Ottesen, Tom Weber
Forfattere: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ISBN: 9788762807952 (Bog)
Udgivelsesår: 2011
Udgave: 1
Sider: 250
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Ars pariendi er en tværfaglig obstetrisk lærebog, der med instruktiv tekst og mange illustrationer gennemgår håndteringen af den normale fødsel og diverse komplicerede fødselsforløb samt relaterede håndgreb og procedurer.

Grundlaget er evidensbaseret viden og fokus er det tværfaglige samarbejde på fødestuen. Bogen er et forsøg på at beskrive dansk state of the art indenfor håndgreb og akut håndtering ved fødsler.

Bogens opbygning

Bogen er handlingsanvisende og remser håndgreb eller handlinger ved en lang række konkrete situationer op i punktform. Derudover indeholder bogen kapitler om analgesi og anæstesi ved fødsler, om samarbejde og kommunikation på fødestuen i akutte situationer og om fysiologiske og anatomiske forandringer hos den gravide. Teksten suppleres af vicechefjordemoder Randi Iversens smukke håndtegnede illustrationer.

Målgruppe

Bogen henvender sig til jordemoderstuderende, jordemødre, uddannelsessøgende i gynækologisk-obstetrisk speciallægeuddannelse samt vagtbærende gynækologisk-obstetrisk speciallæger. Udvalgte kapitler vil også have interesse for læger og sygeplejersker fra andre specialer med obstetrisk berøringsflade samt sygeplejersker på svangre- og barselsafdelinger.

Se interview med Jette Led Sørensen

...egnet som opslagsbog for både jordemødre og læger

Tidsskrift for Jordemødre

Jette Led Sørensen

Overlæge, MMEd, Obstetrisk Klinik, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet.

Bent Ottesen

Centerdirektør, professor dr.med. Juliane Marie Centret, Rigshospitalet.

Tom Weber

Overlæge, dr.med. Fødeafdelingen Hvidovre Hospital.

www.tidsskrift.no

28-10-2011 P. E. Børdahl

"[...] Temaet fortjener en egen bok. Redaktørene og kapittelforfatterne skal roses for å restituere konseptet forløsningskunst og for å ta håndgrep alvorlig som en nødvendig del av fødselshjelp. Mange nye bøker omhandler kun enkel vakuumforløsning, keisersnitt og epidemiologi. Boken har 22 kapitler og 28 forfattere, en firedel er jordmødre. Forløsning er tverrfaglig, boken et fellesprodukt, og omtale av hvordan samarbeid og kommunikasjon skal foregå på fødestuen, hører hjemme i en utgivelse som denne. Temavalget er bredt og går utenfor forløsningskunsten. [...]"

Tidsskrift for jordemødre

20-07-2011 Kirsten Faaborg, Jordemoder

"‘Ars Pariendi’ er en velskrevet og rigt illustreret bog. Mange forskellige forfattere har bidraget til bogens 22 kapitler med specialviden indenfor hvert deres felt. Ved hjælp af en stram struktur og et solidt redaktionelt arbejde fremstår bogen - de mange bidragsydere til trods - som én samlet opslagsbog uden gentagelser og uoverensstemmelser mellem bogens enkelte kapitler. Bogen vil være egnet som opslagsbog for både jordemødre og læger. Jordemoderstuderende vil også kunne få stor gavn af den nye ‘Ars Pariendi’, som en beskrivelse af dansk obstetrisk praksis ved komplicerede fødselsforløb."

Ugeskrift for læger, april 2011

20-04-2011 Jane Foss Berlac

"[...] Teksten er kort og præcis og sat overskueligt op. Dejlig konkret og informativ med fokus på den praktiske håndtering og ofte opstillet i punktform. Dette gør bogen særdeles brugbar både til orientering i emnet og til opslag i akutte situationer. I det hele taget er bogens layout fantastisk smagfuldt illustreret, faktabokse med bl.a. indikationer, komplikationer, flow chart og forslag til information til den fødende samt fotos af diverse udstyr og fantomøvelser. Og kan denne 'Ars pariendi' så leve op til myten? Ja, det tror jeg. Bogen er en rigtig, rigtig god lærebog - den er utrolig praktisk anvendelig og får sat obstetrikken i så evidensbaserede og danske rammer som muligt. Det er nemt at finde rundt og få svar på næsten ethvert tænkeligt scenarie, og Ars pariendi opnår dermed at være lige den bog, man tager ned fra hylden på fødegangen i en sen nattetime - et sandt vademecum - i hvert fald mit!"

... lige den bog, man tager ned fra hylden på fødegangen i en sen nattetime

Ugeskrift for læger
Ars pariendi har lånt sin titel fra den legendariske lærebog fra 1964 af Dyre Trolle.

Hele den originale bog fra 1964 er tilgængelig i pdf-format her.

Klik her for at se bogen

Bagsidetekst
Ars Pariendi – håndgreb og akut behandling ved fødsler er en tværfaglig obstetrisk lærebog om håndteringen af det normale og det komplicerede fødselsforløb. Bogen gennemgår med instruktiv tekst og mange illustrationer relevante håndgreb og procedurer samt beslutningstagning ud fra skandinavisk tradition og praksis. Det er vigtigt, at de involverede læger og jordemødre er godt forberedt, når der opstår en akut situation under graviditet eller fødsel, idet liv og førlighed for både den gravide og fødende kvinde samt barnet kan være på spil. Da akutte hændelser på fødestuen imidlertid opstår forholdsvist sjældent, er det svært at opøve en rutine ved det praktiske arbejde på fødestuen alene. Ars Pariendi – håndgreb og akut behandling ved fødsler dækker således et stort behov for en velegnet lærebog, når der skal læres beslutningstagning og trænes håndgreb og samarbejde. Bogen kan også bruges som opslagsbog i den akutte situation. Forfatterpanelet består primært af speciallæger i gynækologi og obstetrik samt jordemødre fra fødesteder og jordemoderuddannelsen i Danmark. Enkelte kapitler inddrager forfattere fra andre relevante specialer som fx anæstesiologien og den kliniske biokemi. Målgruppen er først og fremmest yngre læger under speciallægeuddannelse i gynækologi og obstetrik, speciallæger med vagt på fødegang, jordemødre og jordemoderstuderende samt sygeplejersker ansat på svangre- og barselsafsnit. Bogen kan også have interesse for læger inden for andre specialer, som indgår i samarbejdet omkring gravide og fødende.
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.