• Print

Den digitale læsers hjerne

en skriveguide til fagfolk

ISBN: 9788741265810 (Bog)
ISBN: 9788741270203 (i-bog)
Udgivelsesår: 2017
Udgave: 1
Sider: 208
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

Den digitale læsers hjerne er en bog om faglig formidling i digitale medier. Hvis du ligner flertallet af læsere, så vil du foretrække at læse bogen i en papirudgave. Det skyldes, at hjernen har lidt sværere ved at koncentrere sig om digitale tekster end analoge. Det skaber en interessant udfordring, når man udgiver sine fagtekster i digitale medier: Hvordan får man læseren til at koncentrere sig lige så nemt om den digitale tekst som den analoge?

De 20 skriveråd i denne bog giver et bud. Bogen indeholder syv centrale kapitler:

 1. Det digitale potentiale. Læs om kommunikationssituation, som du skal tage højde for, når du skriver til digitale medier. De digitale medier har potentialer og begrænsninger som alle andre medier.
 2. Den digitale læsers hjerne. Bogens skriveråd begrundes med resultater fra læseforskning og kognitiv sprogteori.
 3. 20 skriveråd. Skriverådene præsenteres som konkrete skriveråd med mange eksempler.
 4. Skriverådenes effekt. De centrale skriveråd er testet i en dansk befolkningsundersøgelse. Se skriverådenes effekt fordelt på alder, køn og uddannelse.
 5. Skriveråd og tekstmodeller - oversigt. Når du har brug for en kort oversigt over alle 20 skriveråd.
 6. Tjeklisten. Tjeklisten formulerer de 20 skriveråd som korte spørgsmål til din tekst.
 7. To gode skriveguides. SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og Koda arbejder målrettet på at formidle fagstof til både andre fagfolk og den brede befolkning. Derfor har de også en skriveguide, som vejleder medarbejderne og forskerne i faglig formidling. Skriveguiderne bygger på de 20 skriveråd fra denne bog, og de er trykt som ”bøger i bogen”.

Bogen er målrettet alle fagfolk, der skal formidle i et letlæseligt sprog uden at gå på kompromis med faglig præcision.

Språkbruk

23-10-2017 

Anna Maria Gustafsson

“Bjergs framställning är tydlig och övertygande och det är lätt att ta till sig budskapet. Alla som sysslar med textproduktion för digitala medier av olika slag kan säkert hitta ett och annat guldkorn här. Att boken är skriven på danska torde inte heller vara något hinder för svenskspråkiga läsare”

elkan.dk

11-10-2017 

Michael Elkan

"Bogen viser et fantastisk overblik over teorier, tilgange og sprogforståelse. Den er godt skrevet og formidlet. Den har både bredde og dybe i sine eksempler, teoretisk fundament og vidde med teori, skriveråd, undersøgelse og eksempler fra to skriveguides fra virksomheder, der har prøvet at gøre det (...) Du bliver fanget, så er du advaret"

Journalisten

11-10-2017 

"det er spændende og motiverende at forstå, hvordan vi læser digitalt, og hvad det betyder for, hvordan man skal skrive til digitale medier (...) Dejligt dybtgående og nørdet!"

Du kan læse hele anmeldelsen her

Jyllands-Posten

13-09-2017 

Ulla Bechsgaard

"”Den digitale læsers hjerne – en skriveguide til fagfolk” er særdeles velegnet for ledere og specialister (...) Jeg kan godt lide, at bogen er nem at finde rundt i, at guiderne kan bruges for sig selv og, at den læser, der vil mere i dybden, også bliver tilgodeset med forklaringer om hjernens forbindelsesmønstre"

Bogen blev tildelt 5 stjerner, og du kan læse hele anmeldelsen her

 

bogsnak.dk

08-09-2017 

Lisbet Vestergaard

"Der findes et hav af bøger om at skrive godt. Den digitale læsers hjerne skiller sig ud, fordi den trækker på aktuel læseforskning og kognitiv sprogteori. Kresten Bjerg kommer med tyve konkrete skrivetips i bogen. De er testet i en større befolkningsundersøgelse. Sagligheden og soberheden er i top."

Læse hele anmeldelsen her

bogvægten.dk

08-09-2017 

Birte Strandby

"En guide til at skrive faglige, digitale tekster der er så klare og inspirerende, at selv vore dages rastløse læser kan bliver fanget af dem. I modsætning til andre, mere populistiske skriveguider er denne baseret på ny viden om hjerner og kognitive processer samt på muligheden for at udnytte potentialet i de digitale medier; for læserens vedkommende er der mulighed for at erhverve nye skrivevaner (...) Fin guide med klar tekst. Let at slå op i og nydeligt layoutet."

Bogen blev tildelt 5 stjerner, og du kan læse hele anmeldelsen her

Her kan du downloade figurerne fra bogen
Download bogens figurer her
Bagsidetekst
  Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

  Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.