• Print

Ny uddannelsesordning 2017

På baggrund af den nye uddannelsesordning for social- og sundhedsuddannelserne, der træder i kraft 1. januar 2017, er vi på Munksgaard gået i gang med at udvikle nye undervisningsmaterialer – igen.

Vi er i øjeblikket i planlægningsfasen, og derfor er der endnu en del uafklarede punkter, men vi vil løbende orientere, bl.a. via nyhedsbreve og Facebook.

Grundforløb 2

Fremover skal der være to forskellige grundforløb, ét der retter sig mod uddannelsen til social- og sundhedshjælper og ét der retter sig til uddannelsen som social- og sundhedsassistent.

Der er i høj grad sammenfald af målene for de to uddannelsesforløb, men der er også nogle væsentlige forskelle, både i målene og i tilgangen til stoffet. Blandt andet er det væsentligt, at eleverne allerede på Grundforløb 2 kommer i gang med at tilegne sig en fagidentitet, der retter sig mod den uddannelse, de er i gang med.

Da vi forventer, at eleverne på de to uddannelser på nogle skoler kommer til at gå i de samme klasser på grundforløbet, har vi planlagt at lave en ny udgave af Grundforløb 2. Sosu som tager højde for forskellene. Det betyder, at man kan anvende det samme materiale til de to grundforløb. Bogen forventes at udkomme omkring august 2017.

Social- og sundhedshjælperuddannelsen

Der er rigtig meget af stoffet, som går igen i den nye uddannelse, men der er også kommet nyt til. Der er fx kommet øget fokus på sammenhængende borgerforløb, kvalitetssikring, tidlig opsporing m.m. Desuden er der kommet øget fokus på elevens bevidsthed som fagperson og den rolle, han eller hun indtager i forhold til de forskellige samarbejdspartnere.

Vi har her valgt at udgive én bog til hvert fag, dvs. fire bøger i alt. Samtidig har vi valgt at integrere indholdet i Håndbog om kroppen i det samlede materiale. Bøgerne er sat til udgivelse d. 31. oktober 2017.

Social- og sundhedsassistentuddannelsen

Også på social- og sundhedsassistentuddannelsen går meget af stoffet igen. Her er dog den særlige udfordring, at eleverne fremover kommer direkte fra Grundforløb 2 og derfor ”mangler” den viden, de plejer at få på social- og sundhedshjælperuddannelsen. Derfor er vi lige nu optaget af, hvordan vi får integreret det nødvendige stof i materialet til social- og sundhedsassistenterne.

Også på dette niveau udgiver vi én bog til hvert fag. Det er muligt, at bogen til Somatisk sygdom og sygepleje må udkomme i to bind, så der i alt bliver otte bøger til uddannelsen.

Bogen Farmakologi og medicinhåndtering kommer ikke i ny udgave, da målene for dette fag ikke er ændret.

Bøgerne til social- og sundhedsassistentuddannelsen forventes at udkomme løbende i en periode fra slutningen af 2017 til starten af 2018.

Overgangsordninger

Vi ved, at både elever og undervisere kunne ønske sig, at bøgerne kunne udkomme tidligere, men selv om vi arbejder hårdt og målrettet, kan det ikke lade sig gøre. De nye uddannelsesordninger er først godkendt d. 13. oktober 2016, og da målene herfra danner baggrunden for vores materiale, har vi først efter den dato kunnet komme rigtigt i gang med at udforme materialet.

Vi har lavet nogle anbefalinger vedr. brug af gamle og nye bøger i perioden indtil de nye bøger udkommer, og vi har lavet nogle konkrete tilbud om køb af digitale bøger i overgangsperioden. Læs mere om overgangsordninger her.

Så snart vi er færdige med dispositionerne for de nye bøger, vil vi lave nogle oversigter som viser, hvordan I kan bruge de gamle bøger i en overgangsperiode.

Hvis I har spørgsmål, er I naturligvis meget velkomne til at kontakte forlagsredaktør Lissi Hansen, lh@munksgaard.dk, tlf. 33755958 eller 50980503.

EmployeePicture

Redaktør
SOSU, PAU og erhvervsuddannelser
Lissi Hansen
Tlf. 33 75 59 58
E-mail: Lissi Hansen

Sosu.munksgaard.dk

sosu.munksgaard.dk kan du finde oversigter, hvoraf det fremgår, hvordan målene i den nye uddannelsesordning er dækket ind i de nuværende bøger. Her kan du også finde mere information om reformen og om de nye bøger, der er under udarbejdelse.

Få nyheder fra Munksgaard

Vi vil løbende orientere om udviklingen af de nye materialer til social- og sundhedsuddannelserne, så tilmeld dig nyhedsbrevet og hold øje med Facebook-siden. Så kan du holde dig opdateret om, hvad der er på vej.

Tilmeld nyhedsbrev

SOSU Munksgaard på Facebook

Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.