• Print

Børn, ernæring og måltider

tværfaglige perspektiver

Jette Benn
Redaktører: Jette Benn
Forfattere: ,,,,,,,,,,,

ISBN: 9788762811683 (Bog)
Udgivelsesår: 2013
Udgave: 1
Sider: 339
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Børn, ernæring og måltider sætter ernæring, mad og måltider på menuen i en række kapitler, hvor børn er i fokus.

Bogen rummer både ernæringsvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanvidenskabelige perspektiver på temaet mad i relation til børn.

Bogens opbygning

Bogen er indelt i tre dele:

  • I første del får læseren et indblik i viden om børn, ernæring, kostvaner og kostanbefalinger og i, hvordan smagspræferencer udvikles og kan ændres. Fedmeproblematikken belyses gennem aktuelle tiltag og forståelser af overvægt og behandling heraf. 
  • I anden del belyses børns møde med mad i hjem, institutioner og skoler. Bogen behandler og analyserer de rammer, der sætter dagsordenen for mad og måltider, ligesom et folkesundhedsperspektiv bliver bragt i spil.  
  • I tredje del sætter bogen fokus på maddannelse, læring og pædagogik med forslag til, hvordan temaet kan tænkes ind i undervisning, aktiviteter og tilbud og være del af virksomheden i både formelle og mere uformelle læringsrum. Der gives forslag til forklarende modeller, der kan bidrage til tænkning i forbindelse med madundervisning og -tiltag.

Ordliste

Hent en ordliste, der oversætter bogens nøgleord og forskelle mellem dansk og svensk

Find ordlisten her

Jette Benn

Lektor på Aarhus Universitet, Institut for uddannelse og pædagogik. Hun har i mange år beskæftiget sig med børns møde med mad i skolen igennem undervisning og spisepause, har skrevet en lang række artikler med pædagogiske og fagdidaktiske perspektiver på temaet børn, ernæring og måltider og har udarbejdet lærebøger på området. 
Jette Benn

Jette Benn

Jette Benn fortæller her om baggrunden for bogen.

Hvorfor er der brug for en bog om børn og ernæring?

Børn og ernæring er et tema, der er fast på dagsordenen i vort samfund. Der er derfor behov for en samlet lærebog om børn og ernæring i tværfaglig belysning, da der er en stor række af professioner, herunder bachelor- og masteruddannelser, der på forskellig vis beskæftiger sig med børn, ernæring og sundhed.

Bogen bibringer aktuelt stof om såvel ernæring, kostvaner og overvægt som bidrag om børn og mad i forskellige typer af settings fra hjem til skole over institutioner til et overordnet folkesundhedsperspektiv, og giver også bud på pædagogiske forståelser og modeller for arbejdet med børn og mad. Med andre ord - børn og mad er sat på menuen med en højst varieret spiseseddel!

Hvad er din egen baggrund og motivation for at skrive bogen?

Min egen baggrund for at skrive mit bidrag er, at jeg som cand. pæd. i ernæring og i mit efterfølgende ph.d.-arbejde har været optaget at, hvordan børn møder og forstår mad i formelle og uformelle læringssituationer. Derudover af, hvordan man pædagogisk kan tænke og tilrettelægge undervisning. Dernæst har motivationen også været at samle de meget kompetente fagkolleger, der de seneste år har forsket i området børn og mad med mange forskellige briller på og få deres forskning ud til en bredere kreds.

Hvad håber du, bogens læsere får ud af at læse den?

Jeg håber, at bogen kan bibringe læserne såvel studerende som folk i forskellige sundhedsprofessioner forståelse af, hvor mange aspekter der kan knyttes til temaet børn, ernæring og måltider. Dernæst at bogens indhold kan tænkes ind i praksis og bidrage til, at den kan udvikles.

 

Bagsidetekst
Ernæring, mad og måltider er på menuen i en række kapitler, hvor børn er i fokus. Bogen rummer både ernærings-, samfunds- og humanvidenskabelige perspektiver på temaet mad i relation til børn. Første del giver indblik i børns ernæring og kostvaner, og i hvordan smagspræferencer udvikles og påvirkes. Fedmeproblematikken belyses gennem aktuelle forebyggelsestiltag, den fysiologiske baggrund for overvægt og det offentliges ansvar og indflydelse. Børns møde med mad i hjemmet, institutioner og skoler belyses i bogens anden del. Udviklingen af nye måltidsmønstre og børns relation til disse belyses i forhold til begreberne familie og institution, ligesom et folkesundhedsperspektiv bliver bragt i spil. Maddannelse, pædagogik og æstetik bliver italesat i bogens sidste del med konkrete forslag til, hvordan man kan arbejde med børn og mad i forskellige settings. BØRN, ERNÆRING OG MÅLTIDER – TVÆRFAGLIGE PERSPEKTIVER henvender sig til studerende på professionsuddannelsen i ernæring og sundhed, til studerende på læreruddannelsen og pædagoguddannelsen samt til alle færdiguddannede med interesse for børn, ernæring og måltider.
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.