• Print

Etisk håndværk

Håndtering af etiske dilemmaer i klinisk sygepleje

ISBN: 9788762808706 (Bog)
Udgivelsesår: 2009
Udgave: 1
Sider: 160
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Etisk håndværk er en letlæst bog om de svære etiske situationer, sygeplejersker står over for i klinisk sygepleje.

Det får du ud af at læse bogen

I bogen får man et kort over det etiske landskab og de mange forskellige etiske dilemmaer, sygeplejersker dagligt konfronteres med. Det kan fx være udfordrende magtrelationer, konflikter med kollegaer og pårørende og andre situationer, hvor vanskelige valg skal træffes, og hvor man som sygeplejerske bliver sat på en hård prøve.
Bogen indeholder mange praktiske eksempler, så man kan se, hvordan sygeplejersker reflekterer over og håndterer etiske dilemmaer. Den bærende idé er at introducere læseren for det gode etiske håndværk og pege på de personlige egenskaber, man behøver for at kunne fungere som sygeplejerske.

Som en ekstra tilføjelse præsenterer bogen studiespørgsmål. Her får man som studerende mulighed for selv at reflektere over egen praksis, og på den måde kan bogen fungere som et konkret redskab, når de etiske situationer drøftes i hverdagen.

Målgruppe


Etisk håndværk henvender sig primært til sygeplejestuderende, men også til sygeplejersker, som arbejder med etik i anden uddannelsesmæssig sammenhæng.


Jacob Birkler

Uddannet filosof med ph.d. i medicinsk etik. Formand for Det Etiske Råd. Lektor ved University College Syddanmark. Har gennem en årrække arbejdet med filosofi, etik og videnskabsteori i sundhedsfaglig praksis. Forfatter til en lang række bøger deriblandt Filosofi & sygepleje (2003), Videnskabsteori (2005), Etik i sundhedsvæsenet (2006), Nye veje til sygepleje (2007), Etisk håndværk (2009) og Den digitale patient (2011).

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd

Jacob Birkler

Sygeplejersken nr. 1, 15 januar 2010

15-01-2010 Rita Nielsen, klinisk sygeplejespecialist

"Hvordan kan vi være gode sygeplejersker i konkrete situationer? Det svares der ikke på i denne bog, men der lægges op til, at man grunder over det, redskaberne får man i bogen." [...] "Bogen er forskningsbaseret, men har et direkte klinisk sigte. Den er skrevet til sygeplejestuderende og til sygeplejersker, som arbejder med etik i anden uddannelsesmæssig sammenhæng, men den er også yderst relevant og anvendelig til sygeplejersker i klinikken. [...] "Gennem læsningen bliver et spejl holdt op for én, så man ser virkeligheden i øjnene, en virkelighed fuld af etiske dilemmaer, refleksioner og handlinger. Men det er ikke kun en afsløring, det er også vist, hvordan man kan arbejde videre i det etiske landskab." "[...]den er let at læse, overskueligt disponeret og spændende. Jeg har svært ved at få armene ned."

August 2009

31-08-2009 Susanne Hede Formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker

"Birkler har en fin indføring i det etiske teoretiske univers, som er på et niveau, hvor alle kan være med. Derefter er bogen fyldt med citater fra sygeplejesker og/eller patienter". [...] "I denne bog er der inspiration til at opkvalificere nogle af drøftelser, den er målrettet studerende (sygeplejestuderende eller sundhedsplejestuderende) men kan også anvendes i praksis. Der er både solid teori bag ordene, en let præsentation af disse krydret med mange eksempler - som gør den meget tilgængelig". [...] "Jeg kan anbefale, at Sundhedsplejen tager den etiske vinkel med i drøftelser om serviceniveau, udmøntning af kommunens service til borgerne og ikke mindst i forholdet til prioritering af indsats til særligt udsatte børn og unge. Denne bog kan være et redskab i en sådan sammenhæng".

Bagsidetekst
Etisk håndværk handler om de svære etiske situationer, sygeplejersker står over for i klinisk sygepleje. Situationer, hvor vanskelige valg skal træffes, og hvor man som sygeplejerske bliver sat på en hård prøve. I bogen får man et kort over det etiske landskab og de mange forskellige etiske dilemmaer, sygeplejersker dagligt konfronteres med. Det kan fx være udfordrende magtrelationer og konflikter med kollegaer samt pårørende. Etisk håndværk henvender sig primært til sygeplejestuderende, men også til sygeplejersker, som arbejder med etik i anden uddannelsesmæssig sammenhæng. Den er letlæst og anvender mange praktiske eksempler, så man kan se, hvordan sygeplejersker reflekterer over og håndterer etiske dilemmaer. Den bærende idé er at introducere læseren for det gode etiske håndværk og pege på de personlige egenskaber, man behøver for at kunne fungere som sygeplejerske. Som en ekstra tilføjelse præsenterer bogen studiespørgsmål. Her får man som studerende mulighed for selv at reflektere over egen praksis, og på den måde kan Etisk håndværk fungere som et konkret redskab, når de etiske situationer drøftes i hverdagen.
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.